Design

Design

Polędwiczka w cieście francuskim | Kwestia Smaku

1 polędwiczka wieprzowa
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
5 cienkich plasterków (60 g) szynki parmeńskiej
200 g ciasta francuskiego na maśle (gotowego lub domowego z TEGO PRZEPISU)
żółtko do posmarowania ciasta i suszone oregano do posypania
FARSZ:
200 g mrożonych lub świeżych borowików
1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej)
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
SOS GRZYBOWY, 4 PORCJE:
1/2 szklanki (125 ml) bulionu (grzybowego lub warzywnego)
250 g mrożonych borowików (użyłam małych kapeluszy)
1 mała cebula szalotka (lub 1/4 zwykłej)
1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy extra vergine
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz
1/2 łyżki musztardy
1/4 szklanki (60 ml) śmietanki kremówki

Odciąć białą błonkę na polędwiczce. Opłukać i dokładnie osuszyć. Położyć na desce, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Oprószyć oregano i wysmarować oliwą. Rozgrzać większą patelnię, położyć polędwiczkę i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony (w sumie 8 minut). Odłożyć na talerz (patelni nie myć), mięso od razu posmarować musztardą.
FARSZ:
Grzyby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Posiekać w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni po polędwiczce podgrzać oliwę, włożyć cebulkę i zeszklić ją. Dodać tymianek, grzyby i smażyć na umiarkowanym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 5 minut, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na desce rozłożyć plasterki szynki jeden obok drugiego, pośrodku położyć polędwiczkę (w poprzek plasterków), na wierzch wyłożyć farsz grzybowy, przycisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Wyjąć z lodówki ciasto francuskie, sprawdzić czy nie jest za grube (ma mieć około 2 mm grubości), w razie potrzeby można rozwałkować kilkoma ruchami wałka. Na środku ciasta położyć polędwiczkę i w miarę ciasno zawinąć, zlepić końce.
Roladkę położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem, zrobić wzór choinki tępą stroną noża, posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut (roladkę wstawiłam troszkę niżej niż na środkowej półce). Odczekać 8 minut przed pokrojeniem na porcje.
SOS GRZYBOWY:
Zagotować bulion. Grzyby rozmrozić i dokładnie osuszyć. Większe kawałki pokroić na mniejsze. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Dodać i zeszklić cebulę. Dodać tymianek i grzyby i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Dodać musztardę i wymieszać. Smażyć jeszcze przez pół minuty. Następnie dodać bulion i śmietankę, wymieszać, zagotować, gotować przez około 4 minuty aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia.
PROPOZYCJA PODANIA

sos grzybowy / ogórek kiszony / BARSZCZ CZERWONY / ZIEMNIAKI GRATIN (pieką się w tej samej temperaturze) / SURÓWKA Z KOPRU WŁOSKIEGO / SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ / MARCHEWKA GLAZUROWANA / MARCHEWKA Z GROSZKIEM
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation