Biżuteria

biżuteria

ślimaczki z serem i pistacjami

Składniki (8 sztuk):

Ciasto:
30 g masła (w tym 5 g bardzo miękkiego)
100 ml mleka
250 g mąki + do podsypania
35 g cukru
20 g drożdży
1 jajko
Nadzienie:
200 g sera półtłustego
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
+ lukier, posiekane pistacje do dekoracji

25 g masła rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 35 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) lub drewnianą szpatułka/łyżką na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Przygotowujemy nadzienie. Ser, żółtko i cukier umieszczamy w miseczce. Rozgniatamy widelcem do połączenia składników. Odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. 5 g bardzo miękkiego masła rozkładamy i rozsmarowujemy równomiernie na cieście (np. z pomocą pędzla kuchennego). Następnie rozkładamy nadzienie serowe.
Ciasto rolujemy, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 3 - 4 cm ślimaczki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę (np. prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i układamy ślimaczki w minimalnych odległościach od siebie (jeśli chcecie żeby zrosły się tak jak u mnie lub w dużych odległościach od siebie, żeby rosły na pojedyncze drożdżówki). Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Studzimy na kratce. Lekko ciepłe lukrujemy i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation