Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

1/2 kg twarogu (użyłam mielonego w wiaderku)
4 szklanki mąki (lub więcej, jeśli ciasto będzie się kleić)
1 szklanka cukru
4 jajka
1-2 łyżki śmietany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki miękkiego masła masła
Z podanego przepisu otrzymamy ponad 20 oponek + piłeczki powstałe po wycięciu środka ;)

Z powyższych składników zagnieść ciasto (użyłam miksera). Stolnicę i wałek posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 - 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką (lub szklanką) krążki, a następnie środki mniejszą, okrągła foremką (lub kieliszkiem). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układać na papierowym ręczniczku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Komentarze

Ewa Urban 11 lat temu
Super pyszny przepis. Zawsze się udają wypieki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation