Kuchnia

Coś na słono

Kurczak w panierce na warzywnym ratatouille | Kwestia Smaku

2 łyżki oliwy extra
1 marchewka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1/2 czerwonej papryki
200 g bakłażana
200 g cukinii
200 g świeżych pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich lub świeże zioła
FILETY Z KURCZAKA
300 - 400 g piersi kurczaka
1 łyżeczka imbiru w proszku lub 1 łyżka startego świeżego
1 ząbek czosnku
po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 jajko
bułka tarta

RATATOUILLE
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kosteczkę papryki (chili i czerwona). Smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. Smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać sparzone i obrane pomidory, pozbawione nasion i soku. Doprawić solą, ziołami i smażyć przez około 1 - 2 minuty.
FILETY KURCZAKA
Rozbić na równomierne płaty o grubości około 1 cm, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Natrzeć imbirem, czosnkiem, kminem i kolendrą, sokiem z cytryny i oliwą.
Piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej i soli. Docisnąć panierkę do filetów.
Rozgrzać patelnię, wlać olej i jak będzie średnio gorący włożyć piersi. Smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów, aż będą ładnie zrumienione. Podawać z ratatouille.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation