Kuchnia

Cukierki, praliny

Para w kuchni: Czekoladowe trufle z ganache
Czekoladowe trufle z ganache
Skład:
500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
500 g czekolady (gorzkiej, deserowej, mlecznej lub mieszanki tychże w proporcjach jakie Wam odpowiadają)
50-70 ml likieru (tu: likier baileys)
gorzkie kakao do obtoczenia trufli

Wykonanie:
Właściwie postępujemy jak w przypadku zwyczajnego ganache. To znaczy, że musisz pokruszyć czekoladę i rozpuścić ją w śmietanie. Uważaj, żeby śmietana się nie zagotowała. Kiedy cała czekolada się rozpuści wystudź ją - wstaw do lodówki, za okno, czy na balkon - ważne, żeby masa dobrze się schłodziła. Jeśli tak już się stało - czas na mikser.Ubij dobrze masę, aż zrobi się puszysta, w trakcie ubijania dodawaj stopniowo alkohol i znowu odstaw do wychłodzenia. Następnie wychłodzoną masę formuj przy użyciu dwóch łyżeczek w lekko owalne kuleczki i obtocz je w przesianym kakao. A na koniec - znowu chłodzenie. Później możesz się delektować kremowymi czekoladkami :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation