Kuchnia

CIASTECZKA

Podwójnie czekoladowe ciastka.

wychodzi 14-16 sztuk

50 g ciemnej czekolady
2 białka
¼ łyżeczki soli
125 g (1 szklanka) cukru pudru
1 żółtko
20 g (3 łyżki) kakao, niesłodzonego
1 łyżeczka skrobii kukurydzianej
50 g (¼ szklanki) groszków z białej czekolady

Nastaw piekarnik na 150ºC.

Ciemną czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do przestudzenia. Białka ubij na szytywną pianę z solą. W trakcie ubijania dodawaj do nich stopniowo cukier puder (zacznij, gdy piana będzie już biała, ale jeszcze dość miękka). Pod koniec ubijania połącz z żółtkiem. Wymieszaj z kakao i rozpuszczoną czekoladą oraz połową białej czekolady.

Czekoladową masę wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czubatej łyżce, zachowując spore odstępy (ciastka powinny się „rozlać”). Posyp resztą białej czekoaldy. Piecz około 10 minut, aż ciastka lekko popękają, a ich skórka zrobi się błyszcząca. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blasze na 5-10 minut (będą jeszcze miękkie), następnie ostrożnie przełóż na kratkę, i zostaw do pełnego wystudzenia.

Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation