Kuchnia

Zupki

ZUPA CHRZANOWA

1,5 l bulionu warzywnego (ewentualnie rosołu drobiowego)
łyżka sklarowanego masła
4-6 średnich ziemniaków
2-3 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka jeśli wolimy łagodniejszą zupę ,
100 ml śmietany kremówki 30% ,
150 ml białego wytrawnego wina ,
ząbek czosnku ,
sok z 1/2 cytryny ,
pieprz świeżo mielony ,
sol , 1-2 łyżeczki majeranku ,
2 gałązki rozmarynu ,
2-3 kawałki białej kiełbasy ....

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno.
Garnek, w którym bodziemy gotować zupę rozgrzać, dodać masło, a kiedy się rozpuści dołożyć ziemniaki, czosnek i obsmażyć je przez chwile.
Następnie wlać wino, chwile gotować aż trochę wino odparuje, następnie wlać bulion, dodać rozmaryn. Dołożyć białą kiełbasę, gotować ja w zupie kilka minut aż nie będzie surowa. Wyjąć, odłożyć na bok do ostygnięcia i pokroić w plasterki. Ziemniaki w zupie gotować razem ok 15 min., aż ziemniaki prawie zmiękną. Dołożyć starty chrzan lub ze słoiczka (ilość - według uznania). Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem, majerankiem, zabielić kremówką (ilość wg smaku). Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i rozlać na talerze. Do każdego talerza włożyć porcje pokrojonej białej kiełbasy. ( od siebie dodalam ugotowane jajko).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation