Kuchnia

Cuisine

Filet z łososia z puree z ciecierzycy

Składniki, 2 porcje:

Pasta z ciecierzycy:

• 250 g ugotowanej ciecierzycy*
• 1 malutki ząbek czosnku
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy extra vergine

Łosoś:

• 2 kawałki filetu z łososia, każdy po około 150 g - 200 g
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 3 łyżki sezamu
• 1 łyżka oliwy extra vergine


Dressing cytrynowy:
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
• szczypta soli morskiej

oraz:
• garść roszponki (ewentualnie rukoli)
• pieprz cayenne


* można użyć odsączonej ciecierzycy z jednej puszki lub ugotować suchą ciecierzycę: należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie, następnie wymienić wodę na świeżą w takiej ilości aby sięgała ponad poziom ciecierzycy i gotować na małym ogniu przez około 2 - 3 godziny do miękkości. Ciecierzycę można gotować z dwoma ząbkami czosnku i gałązką szałwii. W razie potrzeby uzupełniać wodę, nie trzeba dodawać soli.

Przygotowanie:

Ciecierzycę zmiksować ręcznym blenderem lub w melakserze razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine, dodając stopniowo około 5 łyżek wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, doprawić solą.
Filety oczyścić z ości, ułożyć na talerzu skórką do dołu, oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i posypać nimi łososia, docisnąć.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C, rozgrzać blaszkę do pieczenia. Na gorącą blaszkę ułożyć łososia skórką do dołu i wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować dressing cytrynowy łącząc wszystkie składniki w miseczce.
Na podgrzane talerze położyć pastę z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia skórką do dołu. Polać dressingiem cytrynowym, posypać pieprzem cayenne i udekorować roszponką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation