Kuchnia

Najlepsze do zrobienia

Ziemniaki zapiekane z borowikami i oscypkiem
czas przygotowania: 1 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (2 osoby):
3 – 4 duże ziemniaki
2 cebule
4 duże prawdziwki
około 150 g oscypka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
suszony cząber
sól i pieprz

WYKONANIE:

Ziemniaki myjemy i wkładamy do osolonej wody. Gotujemy w mundurkach do miękkości.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Prawdziwki czyścimy i kroimy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Najpierw podsmażamy na nim cebulę, a kiedy się zrumieni to ją zdejmujemy i na pozostałym tłuszczu podsmażamy grzybki.
Cebulę i grzyby przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do cebuli i grzybów dodajemy ser (trochę odkładamy na posypanie po wierzchu), śmietanę i przyprawy. Mieszamy aby powstał farsz. Uwaga! Nie przesadźcie z solą bo oscypek jest słony!
Ziemniaki wyjmujemy z wody i gdy przestygną to przekrawamy na pól, łyżeczką wydrążamy płytkie zagłębienie aby umieścić w nim farsz. Nafaszerowane ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą oscypka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy do czasu, gdy wierzch ziemniaków stanie się rumiany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation