Kuchnia

desery

Gorąca czekolada z ajerkoniakiem - Moje Bistro - Blog Kulinarny

Składniki

200 ml mleka 3,2%
100 ml śmietanki słodkiej 12%
50 g dobrej, gorzkiej czekolady
50 g czekolady mlecznej
1/2 laski wanilii
100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo: bita śmietana i kakao

Przygotowanie

W rondlu podgrzej mleko i śmietankę z ziarenkami wanilii, wrzuć również całą laskę wanilii. Zdejmij rondel z ognia, wyjmij laskę wanilii i wrzuć do mleka połamaną na kostki czekoladę, zamieszaj kilka razy, aż całkowicie się rozpuści. Na sam koniec dodaj ajerkoniak i wszystko raz jeszcze delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Przelej do przygotowanych wcześniej kubków. Udekoruj bitą śmietaną i ciemnym kakao. Podawaj od razu. Smacznego !

Domowa bita śmietana jest oczywiście najlepsza. Wystarczy śmietanka 30-36% ok 150 ml i dwie łyżki cukru pudru. Śmietankę ubij za pomocą mocno schłodzonej końcówki miksera, a gdy będzie sztywna dosyp cukier puder i jeszcze raz zmiksuj. Trochę więcej zachodu, ale jest o niebo lepsza od tej w sprayu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation