Kuchnia

Przepisy

Kruche ciasto:
300 g mąki tortowej
150 g masła
30 g cukru waniliowego
1 jajko
Dodatkowo:
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1 łyżeczka oleju
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
Foremki do tartletek smarujemy tłuszczem. Mąkę, masło, cukier i jajko wykładamy na stolnicę i szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy na patelnię. Dosypujemy cynamon i podgrzewamy do momentu, aż staną się miękkie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy foremki. Środek wypełniamy jabłkami. W osobnej misce przygotowujemy kruszonkę. Składniki zagniatamy do momentu, aż zaczną się sklejać i posypujemy wierzch tartaletek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200° przez 15 minut. Po upieczeniu możemy zaszaleć i wierzch posypać cukrem pudrem :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation