Kuchnia

zdrowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z dynią

Składniki:
Ciasto czekoladowe z dynią
Ciasto czekoladowe
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/3 szkl oleju
1/2 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
120 g mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
60 g gorzkiej/mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej i puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa czekoladowa
Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i od razu pokroić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation