Kuchnia

Kulinaria-drób

Kurczak w cieście z warzywnymi plackami kukurydzianymi

Kurczak w cieście (2 porcje)
* 2 niewielkie filety z kurczaka (po 140g)
* 150ml mleka
* 150g mąki pszennej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* szczypta pieprzu cayenne
* po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
* olej do płytkiego smażenia

Placuszki kukurydziane (ok. 15 szt)
* ok. 100ml mleka
* 2 jajka
* 100g mąki pszennej
* 100g mąki kukurydzianej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 400g)
* po pół czerwonej i zielonej papryki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* olej do smażenia

Umyte i osuszone filety przekroić wzdłuż na pół. Zanurzyć z mleku i obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawami. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Mięso ponownie obtoczyć w mące i smażyć po 3-4 minuty z obu stron, aż się zrumieni. Osączyć na papierowym ręczniku i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Roztrzepać jajka, dodać mleko i ciągle mieszając dodawać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać drobno pokrojoną paprykę i osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placuszki i smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z kurczakiem z piekarnika i surówką ze świeżych warzyw (u mnie: biała kapusta, marchew, jabłko i por, z oliwą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation