Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Łosoś z makaronem, pomidorkami koktajlowymi i bazylią | Kwestia Smaku

300 g filetu z łososia
opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
120 g makaronu*
2 - 3 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki masła
1/4 szklanki białego wina**
garść liści bazylii
sól, pieprz, oliwa extra vergine

Odciąć skórę z łososia, sprawdzić czy nie ma ości, opłukać i przekroić na 2 porcje. Doprawić solą, pieprzem oraz posypać nasionami kopru włoskiego (jeśli ich używamy) i wysmarować oliwą.
Łososia można zgrillować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 10 minut, na wyższej półce). Pod koniec grillowania posmarować syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.
Nastawić makaron do ugotowania. Czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy oraz pokrojonym na cienkie plasterki czosnkiem. Podsmażać co chwilę mieszając aż będzie już zrumieniony. Dodać masło, pokrojone na połówki pomidorki oraz wino, gotować przez ok. 2 minuty aż pomidorki zmiękną i skórka zacznie z nich odchodzić. Kilka połówek można rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
Dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać, chwilę podgrzać i odstawić z ognia. Podawać z łososiem, posypać świeżą bazylią i zmielonym pieprzem.
WSKAZÓWKI

* Użyłam świeżego makaronu (gotowego ze sklepu). Choć można oczywiście użyć suszonego to warto jednak spróbować świeżego, szybko się gotuje i lepiej smakuje.

** Zamiast wina można użyć kilka łyżek wody z makaronu lub bulionu i na koniec skropić sos sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation