Kuchnia

Przepisy

Zapiekanka selerowa

Czas przygotowania: do godziny
Składniki na 6 - 8 porcji:
500 ml mleka roślinnego
1,5 kg selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
oliwa
3 puszki krojonych pomidorów
sól i czarny pieprz

1 szklanka mielonych orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
3 – 4 łyżki płatków drożdżowych,
szczypta soli

do posmarowania: olej roślinny
do podania: drobno posiekana pietruszka

Przygotowanie:
W garnku zagotować 1 litr wody, mleko oraz sporą szczyptę soli. Korzeń selera obrać, oczyścić i pokroić w cienkie, plastry o grubości 3 – 5 mm. Tak przygotowane plastry przełożyć do garnka i gotować 5 – 8 minut do czasu, aż będą miękkie. Na koniec delikatnie odcedzić i odłożyć na bok.
W międzyczasie czosnek i kapary posiekać, na dnie garnka delikatnie rozgrzać oliwę i dodać kapary oraz czosnek. Podsmażać przez 1 – 2 minuty, a potem dodać pomidory, sól i czarny pieprz. Gotować bez przykrycia przez 10 – 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zmielone orzechy wymieszać z płatkami drożdżowymi oraz szczyptą soli. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 3 – 4 łyżki sosu pomidorowego, następnie równomiernie ułożyć plastry selera, obsypać je mieszanką prażonych orzechów i ponownie nałożyć sos pomidorowy. Powtarzać czynność aż do wyczerpania wszystkich składników, zostawić jedynie 2 – 3 łyżki mielonych orzechów do posypania upieczonej zapiekanki.
Tak przygotowaną zapiekankę na szczycie posmarować 1 łyżką oleju roślinnego i wsunąć do piekarnika. Piec przez 20 – 25 minut, gorącą obsypać łyżką mielonych orzechów i dużą ilością świeżej pietruszki. Podawać z pieczywem, kaszą lub ryżem.


Porady:
– Jeśli nie macie pod ręką mleka roślinnego możecie ugotować seler w osolonej wodzie bez mleka.
– Nie smarujcie zapiekanki oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia – w wysokiej temperaturze zacznie się palić i nabierze gorzkiego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation