Kuchnia

KUCHNIA

Ciasto orzechowe - I Love Bake

CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

200 g mąki tortowej
200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
200 g cukru
4 jajka
200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 3-4 min. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Keksówkę o wym. 10×25 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation