Kuchnia

słodkie

*** FRANCUSKIE CIASTO TRZECH KRÓLI ***

W wielu krajach świata, zwłaszcza Amerykach i Europie Zachodniej znane jest ciasto pieczone specjalnie na uroczystość epifanii - Objawienia Pańskiego znanego pod potoczną nazwą Święta Trzech Króli. Dawniej dzień ten był celebrowany bardziej niż dziś, to właśnie 6 stycznia (a nie w Wigilię, jak obecnie) dzieci dostawały prezenty, na pamiątkę darów złożonych Dzieciątku Jezus przez mędrców ze wschodu. W większości tradycji Ciasto Trzech Króli to różne wariacje na temat ciasta drożdżowego z bakaliami, czasem nadziewanego. We Francji jest inaczej, tam piecze się ciasto w formie tarty z pastą migdałową. W masie tradycyjnie ukrywało się jedno ziarno fasoli, dziś zastępuje je malutka ceramiczna figurka. Znalazcę przez cały rok nie opuści szczęście. Ciasto dekoruje się specjalnie na tę okazję przygotowaną koroną (wykonanie koron zajęło mi zdecydowanie więcej czasu niż upieczenie ciasta:))

SKŁADNIKI:

2 arkusze ciasta francuskiego

2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu ciasta
1 szczypta soli
120g miękkiego masła
120g cukru pudru
120g mąki migdałowej (zmielonych migdałów bez skórek)
1 łyżka rumu
1 ziarno fasoli

Jajka ubijać aż ich objętość wyraźnie się zwiększy, a masa stanie się puszysta (około 4 minut). Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać migdały i sól. Następnie dolać rum i ubite jajka, delikatnie wymieszać.

Jednym płatem ciasta francuskiego wyłożyć formę do tarty wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, pozostawiając wystające ciasto na brzegach (jeżeli ciasto jest zbyt wąskie na wyłożenie naszej formy można je lekko rozwałkować podsypując mąką). Wyłożyć masę migdałową, a następnie wbić w nią ziarenko fasoli. Brzegi ciasta posmarować delikatnie wodą (to rada praktyczna, bo jak widać na zdjęciach "na sucho" ciasto nie skleiło się dokładnie) i delikatnie przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto skleić na brzegach dociskając i jednocześnie usuwając jego nadmiar. Pośrodku zrobić nożem niewielką dziurkę w kształcie znaku "x". Na powierzchni ciasta, ostrym końcem noża narysować dowolny wzór - spirale, łuki lub kratkę.
Jajko rozbełtać widelcem i za pomocą pędzelka rozsmarować cienko po wierzchu ciasta.

PIECZENIE: 180st, około 35mint (na złoto-brązowo)

Podawać świeże, ale całkowicie ostudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation