Kuchnia

przepisy

Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu ) - Proste PrzepisyTort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu )
Do ulubionych

Dodane do ulubionych przez:
3 osób

12 os b.d. 4733 kcal
Tort szwarzwaldzki / Czarny las

Składniki:

jajka 280 g
mąka krupczatka 50 g
kakao 1 łodyga
cukier 25 g
proszek do pieczenia 1 łodyga
sól 1⁄2 g
śmietana 36% 750 ml
cukier puder 19 g
cukier waniliowy 16 g
żelatyna 9 g
wiśnie z kompotu 1 opakowanie
dżem wiśniowy 230 g
czekolada mleczna 200 g

Pokaż miary kuchenne

SKŁADNIKI:
( tortownica 22 cm )
BISZKOPT :
* jajko - 5 szt
* mąka krupczatka - 5 łyżek
* kakao - 1 czubata łyżka
* cukier - 5 łyżek
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* sól - 1 szczypta
MASA :
* śmietana 36 % - 750 ml
* cukier puder - 2 łyżki
* cukier waniliowy - 1 op
* żelatyna - 3 łyżeczki
DODATKOWO :
* wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) - 1 słoik
* dżem wiśniowy - 5 łyżek
* czekolada mleczna - 200 g



Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.

Tak naprawdę to dostałam wolną rękę, ale wiedziałam, że Gosia ma niesamowitą ochotę na tort czekoladowy z wiśniami i kremem śmietanowym – więc na taki właśnie padło!

Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).

Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.

Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.

Tort zrobił furorę na urodzinach , a goście wołali o dokładkę!

Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;)

Zdjęcie - Tort szwarzwaldzki / Czarny las ( bez alkoholu ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy na 3 równe blaty.

KREM :

Wiśnie odsączamy z kompotu ( absolutnie nie wylewamy kompotu! ).

Ok. 15 sztuk odkładamy do dekoracji , a resztę dzielimy na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier waniliowy , cukier puder i rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.

Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).

Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.

Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.

Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.

Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.

Układamy drugą cześć wiśni.

Przykrywamy ostatnim biszkoptem , lekko dociskamy i cały smarujemy śmietana ( boki + góra ).

Wygładzamy lekko zwilżonym w gorącej wodzie nożem.

Boki obficie obsypujemy startą na tarce czekoladą.

Górę dekorujemy wg.własnego pomysłu resztą śmietany oraz wiśniami.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation