Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Wypieki | Nanaimo bars
Składniki:

115 g masła, roztopionego
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
5 łyżek kakao
1 duże jajko, lekko roztrzepane
1 i 3/4 szklanki czyli ok. 175 g pokruszonych ciastek digestive (lub dowolnych zbożowych herbatników)
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1 szklanka wiórków kokosowych

3 pierwsze składniki: masło, cukier i kakao umieścić w niedużym naczyniu (miseczce), a tą z kolei ustawić na garnuszku z wrzacą, parującą wodą. Miseczka nie powinna dotykać powierzchni wody. Podgrzewać, mieszając, do roztopienia się masła i cukru i powstania jednolitej mieszanki. Nie ściągając znad parującej wody dodać lekko roztrzepane jajko i mieszać cały czas rózgą kuchenną, podgrzewając. Powstanie gęsta i lśniąca mieszanka czekoladowa.

Mieszankę ściągnąć z kapieli wodnej i przelać do naczynia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej 'ciasto', dokładnie rozprowadzić i wklepać w formę. Schłodzić do stężenia w lodówce.

Krem:

115 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki budyniu w proszku (bez cukru)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania bardzo jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i utrzeć do otrzymania puszystego kremu.

Krem rozsmarować na schłodzonym spodzie wyciągniętym z lodówki. Ponownie umieścić w lodówce do schłodzenia się kremu.

Polewa czekoladowa:

120 g deserowej czekolady, posiekanej
60 g masła

Masło roztopić w ganuszku. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę rozsmarować na kremie i schłodzić do jej steżenia.

Kroić na batoniki i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation