Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Moje Wypieki | Nanaimo bars
Składniki:
115 g masła, roztopionego
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
5 łyżek kakao
1 duże jajko, lekko roztrzepane
1 i 3/4 szklanki czyli ok. 175 g pokruszonych ciastek digestive (lub dowolnych zbożowych herbatników)
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
1 szklanka wiórków kokosowych
3 pierwsze składniki: masło, cukier i kakao umieścić w niedużym naczyniu (miseczce), a tą z kolei ustawić na garnuszku z wrzacą, parującą wodą. Miseczka nie powinna dotykać powierzchni wody. Podgrzewać, mieszając, do roztopienia się masła i cukru i powstania jednolitej mieszanki. Nie ściągając znad parującej wody dodać lekko roztrzepane jajko i mieszać cały czas rózgą kuchenną, podgrzewając. Powstanie gęsta i lśniąca mieszanka czekoladowa.
Mieszankę ściągnąć z kapieli wodnej i przelać do naczynia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej 'ciasto', dokładnie rozprowadzić i wklepać w formę. Schłodzić do stężenia w lodówce.
Krem:
115 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki budyniu w proszku (bez cukru)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania bardzo jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i utrzeć do otrzymania puszystego kremu.
Krem rozsmarować na schłodzonym spodzie wyciągniętym z lodówki. Ponownie umieścić w lodówce do schłodzenia się kremu.
Polewa czekoladowa:
120 g deserowej czekolady, posiekanej
60 g masła
Masło roztopić w ganuszku. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty po czym wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę rozsmarować na kremie i schłodzić do jej steżenia.
Kroić na batoniki i podawać.
MA==