Kuchnia

Tarty

Feed Me Better: Pełnoziarnista tarta ze szparagami i ...

Na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki otrębów (u mnie miks)
50g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub gęstego jogurtu
50ml zimnej wody
pół łyżeczki soli


Siekamy wszystko razem w misce, lub (ja tak wolę) ucieramy łyżką. Następnie szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub po prostu wylepiamy formę do tarty. Jeśli takiej nie posiadamy to można użyć zwykłej tortownicy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na farsz:
1/2 pęczka szparagów (chyba 10 sztuk)
kilka plasterków szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej
młoda cebulka pokrojona w piórka
kilka plasterków sera typu feta (u mnie Favita)
100ml mleka
2 łyżki jogurtu
2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 9%)
2 jajka
sól
pieprz
zioła prowansalskie i oregano

Szparagi zanurzamy na kilkanaście sekund we wrzątki. Osuszamy.
Na podpieczony spód wykładamy szynkę, cebulę, fetę i pokrojone szparagi. Mieszamy w miseczce mleko, jogurt, śmietanę, dwa jajka i przyprawy. Zalewamy naszą tartę i pieczemy aż się całkiem zetnie (około 30-35 minut). U mnie podana z pomidorkami koktajlowymi i posypana odrobiną startego parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation