Kuchnia

baby

Babka Snickers
temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: ok 60-70 min.

Składniki

4 duże jaja
3/4 szkl. cukru
1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej
1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej)
20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego)
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1,5 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do warstwy kawowej: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Nescafe
do warstwy kakaowej: 1,5 łyżki kakao
do warstwy waniliowej: 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą masę na parze nad garnkiem z wrzącą wodą (ubijać ok. 8-10 min.)
Do masy jajecznej dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta.
Formę do babki wysmarować masłem, wylewać po kolei warstwę kakaową, kawową i waniliową.
Piec w temperaturze 180°C przez ok 60 min (piekłam 70 min).
Ciasto można polać lukrem, polewą czekoladową lub obsypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation