Kuchnia

bez pieczenia5

*** BEZ PIECZENIA ***

Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym

Składniki:

Spód:
200g ciasteczek amarettini
100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)

Masa serowa:
350g białej czekolady
130g śmietany kremówki 36%
600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Sos owocowy:
150g jagód (mrożone lub świeże)
150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
wiórki z białej czekolady do posypaniasernik z biala czekolada

Spód:
1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt mocno).

2. Czekoladę roztopić na parze (w misce lub rondelku znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Odstawić do ostygnięcia – czekolada ma mieć temperaturę pokojową, nie może być ciepła.

3. Śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać mikserem z aromatem waniliowym.

4. Do czekolady dodać 1/3 ubitej śmietanki i energicznie wymieszać. Masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła (zrobi się bardzo gęsta), ale proszę się tym nie przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache).

5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).

Sos owocowy:
6. Do rondelka z grubym dnem przełożyć owoce, dodać cukier i podgrzewać, aż owoce puszczą sok oraz zmiękną. Następnie zdjąć je z ognia i zmiksować na mus (uwaga: może pryskać, więc proszę rondelek trochę nakryć ręcznikiem papierowym).

7. Z powrotem postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia.

8. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Na wierzch sernika wyłożyć sos owocowy. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.

Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation