Kuchnia

Na słodko

Fedora – tort salonowy | ChrapkaNaSłodkie
~Składniki~

(blacha okrągła, śr. 25 cm)

300 g orzechów włoskich
300 g migdałów
300 g gorzkiej czekolady
1 i 1/4 szklanki cukru pudru z cukru trzcinowego (zmieliłam cukier trzcinowy w maszynce do kawy)
10 łyżek śmietanki kremówki
300 g masła typu Osełka
15 łyżek spirytusu
3 wafle tortowe lub duże andruty

_

~Wykonanie~

Masa orzechowa: orzechy mielimy lub blendujemy na miałką masę. Wsypujemy do miski. W rondelku podgrzewamy 5 łyżek śmietanki (nie gotujemy!) i rozpuszczamy w niej pół szklanki cukru pudru, mieszając. Dodajemy do zmielonych orzechów. Całość mieszamy. Teraz musimy wydzielić z kostki masła 70 g i można je rozpuścić, dodać do masy orzechowej i wymieszać. Dodajemy też 5 łyżek spirytusu i znów mieszamy.
Na spód blachy kładziemy wafel lub andrut. Wykładamy na niego masę orzechową i rozprowadzamy równomiernie po całości. Nakładamy drugi wafel/andrut.
Masa migdałowa: wykonanie jest analogiczne do orzechowej. Migdały (bez skórki) blendujemy na miałką masę, pół szklanki cukru rozpuszczamy w 5 łyżkach śmietanki, mieszamy, rozpuszczamy masło (70 g), dodajemy do masy i mieszamy, a potem dodajemy 5 łyżek spirytusu i mieszamy. Masę migdałowa rozprowadzamy na przygotowanym waflu/andrucie i przekrywamy kolejnym.
Masa czekoladowa: czekoladę kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej (dla niezaznajomionych z techniką – zakładka „Porady”). Po roztopieniu czekolada musi chwilkę ostygnąć i po tym czasie można ją wymieszać ze 160 g masła, które pozostały oraz resztą cukru i 5 łyżkami spirytusu.
Tort powinien się schłodzić, a przed podaniem należy go zostawić na około pół godziny w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation