Kuchnia

Nalewki

Nalewka miodowo cytrynowa

1/2 laski wanilii
1 cytryna
250 ml miodu
500 ml wódki
1 laska cynamonu
2 goździki

Cytrynę wyszorować szczoteczką i sparzyć gorącą wodą (najlepiej użyć cytryny niewoskowanych i niepryskanych). Pokroić owoc na bardzo cienkie plastry odrzucając pierwszy i ostatni plaster (pokroiłam ją przy użyciu tarki z ostrzami w kształcie litery V). Włożyć ją do wyparzonego słoja lub butelki. Dodać cynamon, wanilię i goździki. Podgrzać w rondelku miód (powinien być płynny). Dodać wódkę i wymieszać do połączenia. Zalać tą mieszanką cytrynę z przyprawami. Zamknąć i odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka będzie już dobra do picia. Dłuższy czas leżakowania wzbogaci jej smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation