Kuchnia

⇒ POTRAWY Z GRZYBAMI » ☕️ …✽

Kurki ze szpinakiem

Składniki: (4-5 porcji)
1/2 kg kurek
100-200 g świeżego szpinaku (ilość zależy od Waszych preferencji)
2-3 ząbki czosnku
1-2 cebule dymki
2-3 łyżki naturalnego twarożku typu Philadelphia
1-3 łyżki mleka 2%
1 łyżka posiekanego szczypioru/natki – opcjonalnie
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:
Kurki dokładnie umyć (tutaj pisałam jak zrobić to szybko i skutecznie). Jeśli są bardzo duże, pokroić.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Wcisnąć czosnek, a następnie dorzucić kurki i smażyć 3-4 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić.

Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić umyte i osuszone liście szpinaku. (Uwaga: Jeśli liście są bardzo duże usunąć najtwardsze końcówki i grube “nerwy”, a następnie porwać/pokroić je na mniejsze kawałki.)

Gdy szpinak “zwiędnie” dodać podsmażone kurki oraz twarożek. Smażyć na średnim ogniu do czasu aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki mleka. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

PĘCZOTTO (8 porcji)
1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
1 łyżka tartego parmezanu
Kurki ze szpinakiem przygotowane wg przepisu powyżej

Wykonanie:
Ugotować kaszę pęczak na sypko. (Tutaj pisałam jak to zrobić.)

Ugotowaną, nadal jeszcze ciepłą kaszę wymieszać z gorącymi kurkami i szpinakiem oraz 1 łyżką parmezanu. Podawać od razu jako osobne danie lub dodatek do mięsnych/rybnych dań obiadowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation