Kuchnia

omnomnom

Torcik bezowy ala tiramisu

Składniki:

na bezowe blaty:

4 białka
200g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej+ 1 łyżka gorącej wody
na krem:

350ml śmietanki
250g mascarpone
1 łyżka amaretto
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej+ łyżka gorącej wody
50g cukru pudru
ponadto:

ok. 4 łyżeczek kakao
kilka łyżek konfitury wiśniowej (najlepiej z całymi wiśniami)


Wykonanie:

Kawę rozpuścić w gorącej kawie, wystudzić. Białka ubić na sztywno. Dodawać powoli cukier, łyżka po łyżce. Po dodaniu ostatniej porcji miksować jeszcze przez 6-7 minut, po czym dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i zimną kawę. Chwilę wszystko zmiksować. Z masy uformować na papierze do pieczenia dwa okręgi o średnicy około 18-19cm. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC a następnie zmniejszyć do 150oC i suszyć godzinę. Wystudzić.

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać cukier, amaretto i wystudzoną kawę.

Na pierwszy blat bezowy wyłożyć większość kremu (ja wycisnęłam krem z woreczka z odciętym dość szeroko rogiem). Obsypać go dość mocno kakao. Położyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu i lekko rozsmarować. Oprószyć lekko kakao, wyłożyć wiśnie z konfitury.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation