Kuchnia

dynia

Sernik dyniowy z kajmakiem i cynamonem

Składniki na spód:

150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie (zamiast można użyć ciastek owsianych i 30 g gorzkiej czekolady)
40 g orzechów pekan (lub włoskich)
30 g masła, roztopionego

Ciastka, orzechy pekan i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
4 duże jajka
120 g drobnego cukru do wypieków
350 g puree z dyni*
200 g masy kajmakowej (z puszki)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej**. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika i oprószyć cynamonem.

Dodatkowo:

cynamon do oprószenia sernika

* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe. To proste!

** Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation