Inne

Przepisy

SEROWE BROWNI z MALINAMI
200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
400 g cukru pudru (można dać nieco mniej, ale przy tych proporcjach ciasto nie wychodzi wcale za słodkie)
5 jajek
110 g mąki pszennej
500 g sera kremowego (można użyć zwykłego twarogu wcześniej zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g truskawek (lub malin, wiśni, etc.)
Blaszkę 20 x 30 cm (u mnie 25 x 25 cm)) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).
Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation