Kuchnia

dobre

2 czubate szklanki ryżu (u mnie długoziarnisty najzwyklejszy)
5 szklanek wody
800 ml mleka kokosowego z puszki lub kartonu (ja miałam bardzo gęste o zawartości 85% kokosa marki Real Thai )
420-450 g wiórków kokosowych
2/3 szklanki cukru (można dodać coś innego do smaku ksylitol na przykład lub stewię w odpowiedniej ilości jeśli lubisz – ja nie lubię ich smaku, dlatego używam cukru)
½ szklanki Malibu (wersja dla dorosłych)
1 łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie ½ szklanki mleka kokosowego w proszku (podkręca smak ale tylko wtedy gdy macie smaczne mleko, w innym razie trzeba pominać koniecznie!)
szczypta soli
opcjonalnie armat kokosowy
dowolne owoce – opcjonalnie, bez owoców tez jest pyszne!

Ciasto z ryżu – przepis:

Do garnka wlewam wodę i wsypuję ryż, dodaję szczyptę soli i gotuję pod przykryciem na małym gazie do miękkości, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdejmuje pokrywkę, wlewam Malibu i mieszam. Mocny aromat alkoholu natychmiast paruje.
Ryż przekładam do miski lub malaksera (u mnie malakser z wirującym na dole nożem). Przekładam mleko kokosowe z dwóch puszek, wsypuję cukier, wiórki i włączam na kilka minut aż masa będzie możliwie mocno wymieszana.
Olejem kokosowym smaruję blaszkę ze wszystkich stron. Wycinam kółko na dno formy i je również smaruję olejem. Gotową masę przekładam do tortownicy. Szybko rozprowadzam łyżką i posypuję po wierzchu wiórkami.
Ciasto z ryżu wstawiam na noc do lodówki. Kroję na kawałki i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation