Kuchnia

kuchnia

Ryba po grecku bez smażenia

500 g filetów z mintaja
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
50 g selera
2 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oliwy z oliwek


Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozmrożenia i dokładnego odsączenia ryby -
najlepiej ułożyć jej kawałki na czystej ściereczce, która wchłonie nadmiar wody.

Obrane warzywa ucieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę siekamy w kostkę.
Na rozgrzaną, głęboką patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i lekko zarumieniamy cebulkę,
mieszamy co jakiś czas i podlewamy wodą aż zmięknie, po czym dodajemy resztę warzyw
i dusimy pod przykryciem wciąż co jakiś czas dodając odrobinę wody.

W między czasie w sporym garnku podgrzewamy wodę - to ważne, nie gotujemy!
Woda nie powinna przekroczyć 70 stopni - w miarę możliwości używamy termometru gastronomicznego.

Osuszoną rybę nacieramy solą z obu stron i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem,
po czym po dwa kawałki układamy obok siebie na folii i zawijamy w ciasny rulon, który
po bokach związujemy lub otaczamy drucikami/nitką i wsadzamy do gorącej wody
na 12 minut (zostawiamy na małym ogniu).


W między czasie mieszamy w szklance przecier pomidorowy z około 100 ml wody, 1/2 łyżeczki soli, pieprzem oraz ostrą papryką.
Całość wlewamy do podduszonych jarzyn i zostawiamy na małym ogniu jeszcze kilka chwil łącząc dokładnie wszystkie składniki.


Po wyjęciu ruloników z rybą odcinamy końcówki folii i delikatnie ją odwijamy, otrzymane wałeczki przenosimy na półmisek i układamy obok siebie, a następnie nakładamy przygotowane jarzyny i odstawiamy do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation