Kuchnia

wypieki ciast ,ciasteczek

Placek z makiem i masą orzechową

Składniki na ciasto:


Makowe:
6 jaj;
200 g cukru pudru;
300 g maku;
1 łyżka proszku do pieczenia;
kilka kropli aromatu migdałowego;
Biszkoptowe:
3 jaja;
100 g cukru kryształu;
1 cukier waniliowy;
100 g mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Ciasto makowe:
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić (2 razy w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do czasu, aż będą puszyste i jasne. Dodać zmielony mak, proszek do pieczenia i olejek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przelać do przygotowanej formy i wyrównać.

Ciasto biszkoptowe:
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wykładać łyżką na surowe ciasto makowe, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni.
Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić.

Masa orzechowa:
0,5 l mleka;
120 g cukru kryształu;
1 cukier waniliowy;
1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka);
1 łyżka mąki pszennej;
200 g masła;
120 g orzechów + 0,75 szklanki mleka:

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać 0,5 szklanki mleka z budyniem i mąką pszenną. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i wszystko razem zagotować. Pogotować około 2 minuty i odstawić do wystudzenia.
Orzechy zmielić, mleko zagotować i wrzącym mlekiem zalać orzechy, wymieszać i wystudzić.
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać przygotowane orzechy, wymieszać.

W mojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej.
Przełożone ciasto polać polewą czekoladową.


Moje uwagi:
Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku, krem jest wówczas smaczniejszy:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation