Kuchnia

Obiadki

Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku

Składniki
500g karkówki
3 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
3 papryczki chilli
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
100ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
200g pieczarek

1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

2. Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.
4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 2h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation