Kuchnia

Obiadki

Kurczak zapiekany z porami

SKŁADNIKI 3 PORCJE, PO 389 KCAL
2 duże filety z kurczaka (600 g)
przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce oliwy i soku z cytryny
2 pory
1 łyżka masła
60 ml (4 łyżki) śmietanki kremówki
70 g mozzarelli (do zapiekania)

PRZYGOTOWANIE
Każdy filet pokroić wzdłuż na 4 części (jak widać na zdjęciu poniżej).
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku, tymiankiem, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Białą i jasnozieloną część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, doprawić solą.
Na wierzchu położyć filety z kurczaka, na nim ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie polać kurczaka śmietanką a następnie posypać tartym serem. Piec jeszcze przez 5 minut (z funkcją grilla jeśli ser ma się lekko zrumienić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation