Kuchnia

dynia

Odrywane bułeczki dyniowo-cynamonowe SKŁADNIKI

25 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka
500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
1 jajko
80 g masła
200 g puree z dyni
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu


WYKONANIE

Do miseczki wlać mleko, rozkruszyć drożdże i wymieszać. Następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wbić jajko, dodać masło, puree z dyni, sól, cukier, cynamon i zaczyn, po czym wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (co może zająć około 7 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze mąki, zaś jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka (wszystko zależy od gęstości puree z dyni). Wyrobione ciasto przełożyć z powrotem do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ponownie lekko zagnieść i odrywać z ciasta kawałki o wadze 120 g (najlepiej wykorzystać w tym celu wagę kuchenną). Formę tortową o średnicy 28 cm posypać mąką ziemniaczaną. Z kawałków ciasta formować kule i ułożyć jedną obok drugiej w tortownicy. Tak przygotowane bułki przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 60 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, po czym włożyć do niego formę tortową z bułeczkami. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Bułki piec około 30 minut, po czym wyciągnąć je z formy i przełożyć do ostudzenia na kratkę. Ostudzone bułeczki można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują podane z drzemem.

Uwagi: Żeby bułeczki nie przypaliły się za bardzo z góry, to po 15 minutach pieczenia można położyć na nich papier do pieczenia.

Czym jest puree z dyni? To nic innego jak pokrojona dynia, pozbawiona pestek i białego miąższu, a następnie upieczona w piekarniku na miękko. Upieczony miąższ wystarczy wybrać łyżką, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować na jednolitą masę. Takie puree można przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić w niewielkich porcjach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation