Kuchnia

deser

Zemsta teściowej

Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 360 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru pudru
- 6 żółtek

Masło rozpuścić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zalać letnim tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schłodzić.

Jedną część ciasta rozwałkować ( lub zetrzeć na tarce ) i wyłożyć do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C około 20 minut. Wystudzić.

Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 garście płatków migdałowych

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder.

Drugą część ciasta umieścić w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozłożyć na niej pianę z białek i posypać płatkami migdałów. Piec w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto wystudzić.

Składniki na warstwę wiśniową:
- około 650 - 700 g wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wrzątku
- 1 szklanka soku wiśniowego

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, następnie wlać sok wiśniowy i odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka wystygnie i zacznie tężeć.

Blat ciasta bez bezy umieścić w blaszce i ułożyć na nim równomiernie wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Składniki na warstwę śmietanową:
- 500 ml śmietany 30 - 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić, wymieszać z masą śmietanową.

Masę śmietanową wyłożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć blatem ciasta z bezą.

Schłodzić w lodówce. Najlepsze na drugi dzień, gdy blaty ciasta zmiękną i przejdą masą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation