Kuchnia

Przepisy

Ciasto chałwowiec. - Smaczna kuchnia! - bloog.pl


Ciasto chałwowiec.
19. 03.2013 | 10:50





Uwielbiam chałwę, dlatego nie mogłam sobie odmówić żeby nie wypróbować przepisu na to ciasto. Masa wyszła delikatna i bardzo pyszna.

Wyśmienity deser do kawy lub herbaty:)











Chałwowiec





Składniki:



6 jajek

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mąki

3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru

300g chałwy waniliowej

2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

200g masła

sól

100g czekolady gorzkiej

Wykonanie:



Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia następnie delikatnie wymieszać z masą.



Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.



2 szklanki mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić. Chałwę zmiksować na gładką masę (trochę się namęczyłam z tym bo jak tu zmiksować coś co nijak nie chce się zmiksować, chałwa podczas tej czynności zbijała się w wielką grudę i tyle z miksowania, zatem napiszę że wystarczy ją rozdrobnić, rozkruszyć.)



Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając (trzeba to robić na prawdę uważnie żeby masa się nie zważyła). Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować (miksować tak długo aż będzie jednolita i gładka, bez obawy jeśli na początku miksowania będzie wyglądało inaczej:).



Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation