Kuchnia

rogaliki

Kruche rogaliki z powidłami

Składniki na około 50 rogalików:
2 ¼ szklanki mąki (bezglutenowej BMM przepis tutaj)

200 g masła

2 żółtka + 1 białko

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

¼ szklanki cukru pudru

200 ml powideł śliwkowych ( u mnie domowe powidła śliwkowe z kakao)

cukier puder do dekoracji

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, żółtka, białko, śmietanę oraz cukier puder. Wszystko razem zagniatamy dość energicznie. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 h.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Ciasto podsypując odrobiną mąki (np. ziemniaczanej) rozwałkowujemy, za pomocą talerza wykrawamy okręgi, które następnie dzielimy na 8 części (powstaje nam 8 trójkątów) . W szerszej części każdego trójkąta nakładamy odrobinę powideł i zwijamy – zaczynając od szerszej strony do węższej.
Rogaliki przekładamy na papier do pieczenia, układamy je w niewielkich odstępach. Kruche rogaliki pieczemy około 15 minut (aż się ładnie zarumienią). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation