Kuchnia
kuchenne podboje
Babeczki z kremem chałwowym - przyslijprzepis.pl
Babeczki z kremem chałwowym
11
0
Czas przygotowania: 80 min. | kategoria: ciasta i desery
Kruche czekoladowe babeczki z bardzo delikatnym kremem chałwowym. Najlepsze są na drugi dzień.
Babeczki z kremem Chałwowym
Składniki
Ciasto (na ok.:30 babeczek):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
1 kostka masła (200g)
2 żółtka
Krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru
4 żółtka
1/2 kostki masła
ok 200 g chałwy waniliowej lub orzechowej
Dodatkowo:
zmielona kawa do posypania
Sposób przygotowania
1.
Ciasto: Z podanych składników robimy ciasto kruche - mieszamy mąkę z kakao i z cukrem, siekamy dokładnie z zimnym tłuszczem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi zajmujemy się przygotowaniem foremek do babeczek, smarując każdą z nich dokładnie (ale cieniutko) masłem. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta czeka w lodówce) i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Foremki układamy ściśle obok siebie i przenosimy na nie na wałku ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, a następnie pozostałym w foremce ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę i układamy ją na dużej blasze (tej, która jest zazwyczaj na wyposażeniu piekarnika). Wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut. Przy babeczkach kakaowych nieco trudniej jest ocenić, czy są już gotowe. W razie wątpliwości należy wyjąć jedną i sprawdzić. Gotowe wyjmujemy z piekarnika razem z blachą, czekamy kilka minut, aby nie parzyły palców i takie jeszcze mocno ciepłe wyjmujemy z foremek. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.
Krem: Z podanych składników za wyjątkiem masła i chałwy przygotowujemy budyń - gotujemy połowę mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrabiamy dokładnie żółtka z mąkami i wlewamy powoli do gotującego się mleka. Mieszamy bardzo intensywnie. Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go. Zimny budyń łączymy z utartym na puch masłem i do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości chałwy. Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie nim ozdabiać babeczki. Gotowe babeczki posypujemy zmieloną kawą:).
MA==