Kuchnia

łasuchowo

jak karmienie dzieci – mrspolkadot

Krem z pieczonego kalafiora

(3-4 porcje)

Składniki:

1 średni kalafior
1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
olej z orzechów włoskich (fajnie podkreśla orzechowy aromat kalafiora, ale od biedy może być i oliwa z oliwek)
sól, pieprz (lub dowolne inne przyprawy włączając kmin rzymski, czarnuszkę, czubrycę, pieprz cytrynowy albo wręcz czosnek lub curry – pieczony kalafior jest otwarty na towarzystwo ziół i przypraw, wybierz to, co Ci pasuje)
do podania: pestki dyni lub mieszanka ziarenek (u mnie z czarnym i białym sezamem)

Przygotowanie:

kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki
układamy na blasze, skrapiamy każdą różyczkę olejem z orzechów lub oliwą, posypujemy solą i przyprawami
naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C i pieczemy przez 25 minut (gotowy kalafior powinien mieć ciemno-brązową skórkę)
w garnku podsmażamy do zarumienia czosnek (opcjonalnie), a następie dodajemy upieczonego kalafiora
zalewamy bulionem, gotujemy 5-6 minut, odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy partiami za pomocą blendera, można doprawić jeszcze sokiem z cytryny i solą morską
pestki lub nasiona prażymy na patelni, krem podajemy na gorąco z mieszanką prażonych pestek i kilkoma kroplami oliwy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation