Kuchnia

Przepisy

Ciasto Biały Lion

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)

biszkopt
• 5 jajek
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 1 szklanka mąki tortowej
• 1 łyża mąki ziemniaczanej
• 50 g startej białej czekolady (użyłam czekolady z orzechami)

masa
• 2 żołtka
• 2 szklanki mleka
• 2 łyżki maki ziemniaczanej
• 3 łyżki maki pszennej
• 3 łyżki cukru
• 2 łyżki soku z cytryny
• 200 g miękkiego masła

ponadto
• puszka masy kajmakowej
• 50 g ryżu preparowanego
• 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych

Sposób wykonania:


Biszkopt:
Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.

Masa budyniowa:
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

Masa kajmakowa:
Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)

Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.

Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation