Kuchnia

desery

Śmietankowe krążki – gdy w lodówce braknie jajek… | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarnySkładniki:
250g mąki
250g masła
4 płaskie łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru kryształu do posypania
2 łyżki rozgniecionych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto podobne do kruchego i choć nie wymaga ono schładzania, dobrze jest to zrobić, ponieważ lepiej się wałkuje.
Do osobnej miseczki wsypać rozgniecione niedbale płatki migdałów i wymieszać z cukrem.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać kółka o średnicy ok 4cm. Następnie w każdym kółku wyciąć dziurkę o średnicy ok 1cm.
Każde ciasteczko zanurzać z jednej strony w cukrze z migdałami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez 12-15 minut, do zrumienienia się ciastek.
Podawać świeże.
 
Moja rada: Ciasto bywa dość lepkie, szczególnie gdy się ogrzewa, więc warto je wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Znacznie ułatwia do pracę i sprawia, że po skończeniu niemal nie trzeba sprzątać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation