Kuchnia

...sosy, dipy...

Domowe pesto alla genovese

ok. 30 g listków bazylii (u mnie z jednej doniczki)
30 g orzeszków piniowych
20 g startego parmezanu
malutki ząbek czosnku
ok. ½ szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W moździerzu (lub misie blendera) umieszczamy umyte i osuszone listki bazylii, orzeszki pinii i posiekany czosnek. Dokładnie ucieramy (lub miksujemy
Dodajemy starty parmezan i dalej ucieramy.
Dodajemy małymi porcjami oliwę z oliwek i ucieramy.
Gdy pesto nabierze odpowiedniej konsystencji (lekko płynnej) przerywamy dodawanie oliwy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pesto przechowujemy w lodówce, zamknięte w małym słoiczku, zalane na wierzchu niewielką warstewką oliwy z oliwek. Przedłuży to jego trwałość do około miesiąca. Choć ja i tak wiem, że zniknie w przeciągu tygodnia ;)

Pesto podaję najczęściej z makaronem: gorące spaghetti ugotowane al.’dente mieszamy z pesto i… już. Więcej nie potrzeba :) No, może starty parmezan do posypania ;)
Idealnie komponuje się z bruschettą, z sałatką caprese, jako dodatek do kanapek – wszystko zależy od Waszej wyobraźni :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation