Kuchnia

Przepisy

Marysieńka

Biszkopt:
3 duże jajka (lub 4 średnie)
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1,5 łyżki kakao
2,5 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa Orzechowa:
130 g orzechów włoskich
3 białka
1/2 szklanki cukru
łyżka miodu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem Budyniowy:
500 ml mleka
budyń śmietankowy (40g)
łyżka mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
ok. 2/3 szklanki cukru
ok. 125 g masła

Polewa Czekoladowa:
80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)
80 ml śmietanki kremówki 30%
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Przepis - Słodka Strona
łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu)

Wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową
Biszkopt:
Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Przepis - Słodka Strona
Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy - ciągle ubijając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy po jednym żółtku (nie przestając mieszać). Na końcu partiami wsypujemy mąki wraz kakao i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Formę (ok. 20x25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przygotowane ciasto wlewamy do formy, wygładzamy powierzchnię i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go wzdłuż na dwie części. Warstwa Orzechowa:
Orzechy drobno siekamy. Mąki i proszek przesiewamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Delikatnie mieszając partiami dodajemy mąki i proszek oraz miód. Na końcu łączymy z drobno pokrojonymi orzechami włoskimi. Formę (tę samą w której piekliśmy biszkopt) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do suchego patyczka. Krem Budyniowy:
Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Przepis - Słodka Strona
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka (najlepiej trzepaczką, aby dokładnie "rozbełtać" jajka i pozbyć się ewentualnych grudek). Resztę mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy przykrywają folią aluminiową (aby, nie utworzył się "kożuch").
Ostudzony budyń chwilę miksujemy, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Masło miksujemy na puch, a następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy budyń ciągle miksując. Gotowy krem wkładamy na chwilkę do lodówki. Na dno formy wykładamy dolną część biszkoptu, smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy warstwę orzechową, smarujemy pozostałą częścią masy i całość przykrywamy górnym biszkoptem.

Polewa czekoladowa:
Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie wlewamy alkohol, wrzucamy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch ciasta. Umieszczamy w lodówce na minimum 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation