Kuchnia

Kuchnia

SZYBKA I PROSTA Szarlotka z połówkami jabłek (na serku homogenizowanym) || mysweetworld

Składniki:

na ciasto:

1 kostka masła (200 g) zimnego pokrojonego w kawałki

180 g waniliowego serka homogenizowanego

2 żółtka

2 i 1/2 szklanki mąki

szczypta soli

2/3 szklanki drobnego cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

6 małych jabłek lub 4 i pół dużego

2 łyżeczki cynamonu

+ cukier puder lub lukier



Uwaga: używając małych jabłek układamy po 12 połówek na ciasto, używając dużych jabłek lepiej po 9 połówek. Dno blaszki wykładamy papierem po pieczenia. Forma nie musi mieć idealnego do ciasta wymiaru, może być większa (cisto nie musi jej w całości wypełniać).



Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Umieścić w woreczku, rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki na czas obierania jabłek i rozgrzewania piekarnika.

Jabłka obrać przekroić na połówki . Piekarnik rozgrzać do175 stopni C.

Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej.

Rozwałkować mniejszą część na spód ciasta (między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub podsypując delikatnie mąką) na cienki prostokąt o wymiarach około 25 na 28 cm. Ułożyć połówki jabłek, posypać je cynamonem. Rozwałkować większą część na nieco większy niż wcześniej prostokąt, przełożyć na jabłka i posklejać ciasto na brzegach. Nakłuć z wierzchu cisto nożem (w kilku miejscach). Piec około 50-60 minut. Wystudzić Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation