Kuchnia

Przepisy

CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM

SKŁADNIKI:
( blacha : 22×28 cm )

BISZKOPT:
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1/4 szkl

KREM BANANOWY:
* miękkie masło – 250 g
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mleko – 700 ml
* mąka pszenna – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* banan – 1 szt
* likier bananowy – 4-5 łyżek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:
Białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i nie przerywając ubijania wsypujemy cukier.
Do piany dodajemy po 1 żółtku – miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.

KREM BANANOWY:
Żółtka, 1 szklankę mleka i przesiane mąki dokładnie mieszamy.
Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a następnie do gorącego wsypujemy przygotowaną masę.
Wszystko razem energicznie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy z posiekanym miękkim bananem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy budyń.
Do masy wlewamy likier i wsypujemy połowę kokosu – wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.

CAŁOŚĆ:
Blat biszkoptowy smarujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni kokosem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation