Kuchnia

CIASTECZKA DROBNE

niebo na talerzu: Najłatwiejsze ciasteczka cytrynowe

składniki:

- dwie szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dwa jajka
- cukier waniliowy (małe opakowanie sklepowe lub półtorej łyżki domowego)
- pół szklanki cukru (najlepiej brązowego , ale niekoniecznie)
- pół szklanki oleju słonecznikowego lub stopionego masła
- ok.3/4 szklanki mleka (lub więcej, ciasto ma się łatwo nakładać łyżką na blaszkę)
- sok i skórka otarta delikatnie z całej cytryny
- ew. gruby cukier do posypania ciastek z wierzchu
- garść ulubionych bakalii ( np.orzechy, rodzynki)

Wszystkie składniki oprócz grubego cukru zmieszać łyżką w misce, nakładać na wyłożone papierem blaszki, spłaszczyć, posypać grubym cukrem. Włożyć do rozgrzanego do 170 st. piekarnika. Piec do lekkiego zrumienienia ( z termoobiegiem ok. 13 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation