Kuchnia

jedzonko

Schab nadziewany suszoną śliwką i morelami Δ

Idealnie przyrządzony, według podstawowych zasad pieczenia mięsa.

Przepis:
1/2 kg umytego i osuszonego schabu wysmarować solą i pieprzem, powygniatać. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Długim, ostrym, wąskim nożem przebić schab, robiąc w środku 2 kanały. Końcem drewnianej łyżki włożyć do środka musztardę, wysmarować nią kanały. Do jednego kanału włożyć śliwki suszone, do drugiego morele.
Schab obsmażyć na złoto z każdej strony, na oleju, na dobrze rozgrzanej patelni.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub włożyć do foliowego rękawa piekarniczego. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury i piec schab przez 15 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec schab przez kolejne 50 minut. Na każdy 1 kg mięsa przeznaczyć 1 godzinę pieczenia. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć schab i zrumienić w wyższej temperaturze. Pod schabem w piekarniku ustawić na kratce naczynie z wodą. Podczas ostatnich 15 minut pieczenia schab polewać sosem lub bulionem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation