Kuchnia

Ledwo oczy otworzysz - ŚNIADANKO

Chrupiące gofry jak z budki
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju

Dodatki:
cukier puder
bita śmietana
sos toffi i czekoladowy
świeże owoce
owoce z puszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Ważne: Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów może różnić się od tego podanego w przepisie. Dobrze jest na początek przygotować próbnego gofra, aby sprawdzić jej moc. Gofry powinny być chrupiące i lekko zarumienione z zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Moja gofrownica z Lidla potrzebuje dokładnie 9 minut :) W trakcie pieczenia "właściwych" gofrów nie otwieramy gofrownicy.

1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jedną szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę.

2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy, aż gofry będą rumiane i chrupiące (mi to zajmuje 9 minut). Podczas przygotowania gofrów nie otwieramy gofrownicy. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosami i/lub owocami :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation