Kuchnia

Jami Jami <3

ZDROWE LECZO - Kuchnia węgierska

dla 4 osób)

Składniki
15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
10 dag smalcu
50 dag cebuli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
sól
50 dag obranych ze skóry pomidorów
1 papryczka czuszka
25 dag kiełbasy zwyczajnej



Sposób przygotowania

Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 min. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation