Kuchnia

Jedzonko

"Tarta brokułowa z suszonymi pomidorami"

(24 cm)Ciasto:
200 g mąki pszennej (krupczatki)
20 g świeżo tartego parmezanu
100 g zimnego masła
jajko
1-3 łyżki zimnej wody
łyżeczka soli

Farsz:
różyczki 1/4 brokuła
1/2 białej części pora
kilka suszonych pomidorów
2-3 łyżki pestek dyni
kilka kulek mini mozzarelli lub ok. 50 g dużej kuli
4 łyżki świeżo tartego parmezanu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
220 ml mleka
sól, pieprz, cukier, szczypta gałki muszkatołowej

Do misy lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy tarty parmezan i sól. Robimy w górce z mąki wgłębienie, dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło i jajko, zaczynamy wyrabiać ręką ciasto. W razie potrzeby, w trakcie wyrabiana dodajemy również 1-2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto jedynie do połączenia składników. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy i przekładamy do tortownicy z karbowanymi brzegami. Formę wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Różyczki brokuła kroimy na cienkie plastry. Wrzucamy je do rondla z posoloną i posłodzoną, wrzącą wodą. Gotujemy 4 minuty. Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Odstawiamy.
W rondlu topimy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy trzepaczką, aż powstanie złota zasmażka. Zdejmujemy rondel z ognia, wlewamy powoli zimne mleko i intensywnie mieszamy trzepaczką. Stawiamy je ponownie na średnim ogniu i gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do smaku.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Formę ze schłodzonym ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wykładamy z wierzchu papierem do pieczenia, na który wsypujemy suchy ryż lub fasolę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika formę z obciążeniem i pieczemy 15 minut.
Następnie ściągamy pergamin z obciążeniem i dopiekamy samo ciasto przez kolejne 15 minut.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Spód smarujemy beszamelem i dekorujemy plastrami pora, brokuła, kawałkami mozzarelli i pestkami dyni. Całość posypujemy tartym parmezanem.
Formę wkładamy ponownie do pieca i zapiekamy tartę jeszcze 20 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno (mi zdecydowanie smakowala tylko na ZIMNO).

*Ciasto kruche można zastąpić ciastem na pizzę, pyyycha*
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation